Möte 2018-12-04
-
1
Justering 2018
-
2
Godkännande av föredragningslista 2018
-
Falkenbergsnämnden beslutade vid sammanträdet 2018-02-06, § 8, att under 2018 utlysa 60 000 kr i utvecklingsmedel för social hållbarhet. Syftet med utlysningen är att främja långsiktig hälsofrämjande/förebyggande utveckling och att ta tillvara på idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar. Utvecklingsmedel kan tilldelas en eller flera sökande och kan sökas av offentliga, ideella eller privata organisationer, samt bransch- eller intresseorganisationer. Ansökan sker genom särskilt ansökningsformulär.
Vid sammanträdet tas beslut om någon av ansökningarna beviljas medel.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
Syftet med verksamhetsplanen är att peka ut nämndens inriktning och prioriterade områden under 2019. Nämnden har, utifrån nämndens inriktning, bearbetat verksamhetsinriktningen med utgångspunkt från nämndens uppdrag och tilldelade mål för att öka nämndens leveransförmåga.
-
Falkenbergsnämndens primära ansvar är att vara befolkningsföreträdare.
Nämnden ska utifrån de tre hållbarhetsprinciperna bidra till en positiv regional utveckling. Genom nämndens arbete med inventeringar och bidrag till behovsbedömningar ska nämnden medverka till att utveckla regionens mål inom hälso- och sjukvård och regional utveckling.
Nämnden har fått resurser för att stärka det lokala hållbarhetsarbetet i samverkan med kommunen och andra samhällsaktörer. -
Den lokala nämnden i Falkenberg arbetar systematiskt med uppföljning av måluppfyllnad, verksamhetsplan och uppföljning av de ekonomiska ramarna.
Detta sker dels genom de båda uppföljningsrapporterna och årsredovisningen, men även genom att nämnden däremellan månadsvis belyser den ekonomiska utvecklingen och de aktiviteter av större vikt som genomförts utifrån de av nämnden beslutade målen och verksamhetsplanering.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kapitlet § 37 samt 7 kapitlet § 5 i kommunallagen, kan nämnd delegera till utskott, ledamot eller anställd i kommunen att fatta beslut på nämndens vägnar.
Beslut som fattas enligt delegationsordningen ska anmälas till nämnden och redovisas skriftligen till detta ärende.Bilagor
-
453kb Ladda ner dokument
-
-
Resultatet av Falkenbergsnämndens dialoger om trygghet och psykisk hälsa som genomfördes 2017 visade bland annat att civilsamhället har en viktig roll i att möta och stödja unga som mår dåligt. Med bakgrund i dialogresultatet uppdrog nämnden till strateg för social hållbarhet att utreda vilken roll i arbetet med psykisk (o)hälsa civilsamhället i Falkenberg skulle kunna ha. Efter utredningen av civilsamhällets, särskilt föreningars och andra aktörers roll kring psykisk (o)hälsa inleddes ett samarbete med Falkenbergs kommun och Hallands idrottsförbund. Med utgångspunkt i utredningens resultat föreslogs ett fortsatt arbete i två delar. En del var att genomföra en kunskapshöjande temakväll kring psykisk (o)hälsa. Under nämndssammanträdet 2018-09-11, § 52, beslutade därför Falkenbergsnämnden att avsätta utvecklingsmedel till en temakväll kring psykisk (o)hälsa, temakvällen genomfördes sedan 2018-10-25. Den andra delen handlar om att skapa ett fortsatt mer långsiktigt arbete där nämnden tillsammans med Hallandsidrottsförbund, Falkenbergs kommun, NSPH (nationell samverkan för psykisk hälsa) arbetar för att på sikt få till ett arbetssätt för att höja kompetensen och öka samarbetet kring psykisk ohälsa mellan olika aktörer.
Under sammanträdet återkopplas temakvällen och planen för det fortsatta arbetet. -
Gymnastikpåsen har varit en lokal hälsofrämjande insats i Falkenberg som pågått under flera år. Den har delats ut i samband med barns treårskontroll på BVC. Materialet som funnits i gymnastikpåsen har haft som syfte att tillsammans med personalen på BVC ge inspiration, gemenskap, kunskap samt väcka intresse och nyfikenhet främst kring läsning och hälsa. Nämnden beslutade vid sammanträdet 2018-05-29, § 45 att avveckla sin egen insats, gymnastikpåsen och istället prioritera att stödja den gemensamma regionala satsningen ”Språkstart Halland”. De kvarvarande gymnastikpåsarna har delats ut.
Under nämndsammanträdet kommer en slutredovisning ske. -
I enlighet med lokala nämnders reglemente i Region Halland § 8 (samt 6 kap. §18 kommunallagen) ska nämnden besluta om sammanträdestider för kommande år. Enligt förslag ligger nämndens sammanträdesdagar på en tisdag med start klockan 13:15.
-
Lokala nämnders presidier och regionstyrelsens utskott möts regelbundet genom gemensamma dialogmöten.
Syftet med dialogmötena är att med utgångspunkt i lokala nämnders uppdrag samråda och bereda gemensamma frågeställningar.
Vid dialogmötet den 4 december diskuterades följande punkter
- Hälsa på lika villkor
- Lokala nämnders tidskapsel och medskick inför kommande mandatperiod
- Lärdomar och utmaningar från mandatperioden som gått -
Vid dagens sammanträde diskuteras Falkenbergsnämndens genomförda och planerade aktiviteter för 2018.
Genomförda aktiviteter 6 november – 4 december
- Att leda in i framtiden, Falkenberg, 23 november – nämnden
- Länspresidie, Halmstad, 26 november – Presidiet, Camilla
- Föreläsning om psykisk ohälsa bland hbtq-personer, 29 november, Falkenberg - Monica
- Dialogmöte med regionstyrelsens utskott, Halmstad, 4 december – Presidiet, Camilla
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
Följande anmälda skrivelser anmäls till protokollet
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
535kb Ladda ner dokument
-
Representanter från ungdomsmottagningen kommer och informerar om hur de har utvecklat sin ungdomsverksamhet.