Möte 2025-03-19
-
1
Val av justerare
-
2
Fastställande av dagordning
-
5
Information om FVIS/Cosmic
-
- patientsäkerhetsärenden
- särskild sommarersättning 2025
- dialog med regionala pensionärsrådet
- dialog med Region Hallands revision
- nationell tillsyn primärvård, IVO
-
§ 14
Val av justerare
-
§ 15
Fastställande av dagordning
-
§ 18
Information om FVIS/Cosmic
-
Driftnämnden Närsjukvård får varje nämndsammanträde en ekonomisk rapport och en sammanställning över Vårdcentralen Hallands listningsinformation och tillgänglighet. Rapporteringen innefattar även information om tillgänglighet inom Folktandvården. Ärendet avser ekonomi, tillgänglighet och listning till och med februari 2025.
Den politiska uppföljningen ligger till grund för regionstyrelsens uppsiktsplikt gentemot regionfullmäktige med syfte att återredovisa måluppfyllelse, arbetsgivarpolitik samt att resurser används och förvaltas ur perspektivet god ekonomisk hushållning. Region Hallands uppföljning består av månadsrapporter, uppföljningsrapport 1 och 2 samt årsredovisning. Närsjukvården Halland lämnar månadsrapporter till regionstyrelsen i februari och oktober varje år.
-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
400kb Ladda ner dokument
-
-
På Driftnämnden Närsjukvård 5 februari redovisades bland annat uppföljningen av Intern kontrollplan 2024 gällande risken; Risk att verksamhet inte bedrivs anpassat efter finansieringsformen med kontrollmomentet; Uppföljning av arbetade timmar i förhållande till budget och listningsintäkter
Den ursprungliga rapporteringen baserades på felaktiga volymer av arbetade timmar under 2024 men påverkar inte förvaltningens bedömning att resultatet av kontrollmomentet är uppfyllt.
Den felaktiga uppgiften bestod i att medarbetare med dubbla anställningar, d v s medarbetare som har såväl månadsanställning som en kompletterande timanställning har endast fått den ena anställningens timmar tillgodoräknade i utdata-statistiken. Nedan följer en korrigerad och korrekt beskrivning av utfallet för helåret där ytterligare ca 9.000 arbetade timmar tillförts 2024.
”Vårdcentralen Halland har sedan 2023 arbetat med handlingsplaner för de vårdcentraler som visat negativ avvikelse mot budget och har i flera fall behövt anpassa bemanningen för att den minskande hälso- och sjukvårdspengen ska räcka för att uppnå en budget i balans. De flesta personella anpassningarna är även omhändertagna i 2024 års budget vilket gör att jämförelsen av arbetad tid och kostnad för personal behöver jämföras med 2023 års utfall.
I granskningen av antalet arbetade timmar ser vi följande:
Antalet arbetade timmar för egen personal minskar med drygt 16.000 timmar mellan åren 2023 till 2024, period 1-12, vilket motsvarar en minskning med 1,5% eller ca 9 heltidstjänster. För personalkostnaderna är minskningen i 2023 års prisnivå 4% och inkluderar då även högre kostnader för hyrpersonal för 2023. Granskningen visar alltså att antalet timmar minskat med 3% när hänsyn tas till även arbetade timmar för hyrpersonal. Totalt minskar då antalet arbetade timmar med knappt 34.000 timmar, motsvarande 19 heltidstjänster.
Antalet arbetsdagar 2024 var en färre än under 2023 vilket innebär att den arbetade tiden är potentiellt högre för 2024. Hänsyn har inte tagits till detta vilket i så fall hade förbättrat utfallet ytterligare.”-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Kungsbacka kommun har en stark tillväxt vilket medför behov av ökad tillgänglighet till hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå. I dagsläget har Närsjukvården Halland två vårdcentraler i området, Vårdcentralen Kungsbacka och Vårdcentralen Kolla. En ny vårdcentral på rätt geografisk plats med ändamålsenliga lokaler för dagens och framtidens arbetssätt, kan hantera den ökande befolkningens hälso- och sjukvårdsbehov. Befintliga vårdcentraler har inte möjlighet eller lokaler för att möta den förväntade befolkningstillväxten i Kungsbacka stad.
Närsjukvården Halland föreslår därför att en fullvärdig vårdcentral förläggs i området Björkris i en planerad nybyggnation. En ny vårdcentral kan skapa samarbete med närliggande vårdcentraler inom Närsjukvården Halland. Vårdcentralerna kan dela resurser eller specialistkompetens för att förbättra vårdkvaliteten för alla patienter i området.
Bilagor
-
Under året 2024 har Närsjukvården som del i att stärka patientsäkerhetskulturen infört ett nytt strukturerat stöd kallat Patientsäkerhetsforum. Forumet är ett årligt fysiskt besök i varje verksamhet, som genomförs av verksamhetsutvecklare tillsammans med chefläkare eller cheftandläkare, där risker och andra patientsäkerhetsaspekter lyfts med medarbetare och ledning.
Patientsäkerhetsforumen kommer under 2025 att utgöra en viktig del i att öka kunskapen och påverka patientsäkerhetskulturen positivt. Det kommer även att ske en utvärdering av genomförda patientsäkerhetsforum och riskronder i verksamheterna under året. Ett årshjul i systemet Stratsys kommer att implementeras för att säkerställa att egenkontroller kopplat till patientsäkerhet genomförs på samtliga enheter i både Vårdcentralen och Folktandvården.
Löpande samverkan mellan Närsjukvården och Psykiatrin pågår för att förbättra omhändertagandet av patienter med psykisk ohälsa med bland annat utbildningar i suicidprevention. Det har visat sig att patienter med psykisk ohälsa är särskilt sårbara i övergången mellan de olika vårdförvaltningarna. Folktandvården planerar att under året fortsätta samverkan med skola och BVC i det förebyggande arbetet mot karies bland små barn.
Närsjukvårdens förvaltningsledning har under föregående år lagt ett större fokus på patientsäkerhetsarbetet genom planerings- och uppföljningsmöten tillsammans med chefläkare, cheftandläkare och verksamhetsutvecklare. Beslut har fattats att förvaltningsledningen ska ges en lägesrapport varje kvartal för att systematiskt kunna följa patientsäkerhetsarbetet.
Närsjukvården har även tagit steg för ökad samverkan med andra aktörer. Förvaltningen har deltagit i regional arbetsgrupp för att ta fram gemensam rutin för utredning av allvarliga vårdskador. Rutinen, som kommer att implementeras under 2025 väntas ge ett mer strukturerat stöd till verksamheterna och bidra till ett bättre samarbete mellan förvaltningarna.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
720kb Ladda ner dokument
-
-
Årsrapporten sammanfattar de aktiviteter som har genomförts i Halland under 2024 utifrån den Regionala handlingsplanen för suicidprevention.
Rapporten är framtagen av Region Hallands två suicidpreventionssamordnare som har sina anställningar inom Närsjukvården Hallands kvalitets- och utvecklingsavdelning respektive Psykiatrin Hallands öppenvård.
De genomförda aktiviteterna redovisas utifrån de sex fokusområden som ingår i handlingsplanen;
1. Att främja det friska och minska stigma
2. Suicidprevention i fysisk miljö
3. Skolbaserad prevention
4. Kompetensutveckling
5. Stärkt vårdkedja och samverkan
6. Stöd till efterlevande
Årsrapporten visar att aktiviteter har genomförts inom samtliga fokusområden. Aktiviteterna har utgått från kommunerna och från de regionala suicidpreventionssamordnarna. Exempel på samarbete med ideella organisationer samt samverkan mellan kommun och region presenteras. Årsrapporten avslutas med en kort beskrivning av centrala aktiviteter som är planerade för 2025.
-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
267kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands årliga medarbetarundersökning är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Förvaltningen har ett övergripande resultat där hållbart medarbetarengagemang (HME) ligger på 79 och organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) ligger på 64.
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Agneta Wesslén, tf förvaltningschef, informerar om;
- patientsäkerhetsärenden
- särskild sommarersättning 2025
Nämndens arbetsutskott infomerar om;
- dialog med regionala pensionärsrådet.
- dialog med Region Hallands revision
- nationell tillsyn "God och nära vård", IVO