Möte 2020-09-24
-
1
Val av justerare
-
2
Fastställande av dagordning
-
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
566kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
583kb Ladda ner dokument
-
-
5
Presentation av ny förvaltningschef
-
6
Information om Folktandvården
-
9
Svar på remiss om God och nära vård - En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem (SOU 2020:19)
-
10
Delrapport från uppdrag om genomlysning av enheter inom Vårdcentralen Halland
-
11
Aktuell information
-
§ 41
Val av justerare
-
§ 42
Fastställande av dagordning
-
§ 43
Anmälan av delegationsbeslut
-
§ 44
Presentation av ny förvaltningschef
-
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
566kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
583kb Ladda ner dokument
-
-
§ 46
Information om Folktandvården
-
Närsjukvården har utgått från den referensprislista som beslutas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Varje åtgärd har justerats med samma procentsats som i referensprislistan, det vill säga med olika procentsatser för olika åtgärder.
Frisktandvårdstaxan är höjd med 2,3 procent(enligt LPIK, Landstingsprisindex 2021) vilket motsvarar en årlig höjning på ca 0,76 procent då avtalspriserna tecknas för 3 år i taget. Utöver detta har varje åtgärd justerats med 0,51procent för att täcka hälften av kostnaderna för satsningen på akademisk kompetensutveckling av tandsköterskor (vidareutbildning till tandhygienist med lön under studietiden, DN NSV170005) för 2021. Summan av justering enligt referenspriset alternativt LPIK där referenspris saknas och dessa 0,51 procent blir en genomsnittlig höjning med 2,56 procent..
Förslaget innehåller en ny åtgärd som inte ersätts av det statliga tandvårdsstödet, ”Sedering med bensodiazepiner, per tillfälle”. Tanken är att alla tandvårdskliniker ska ta samma ersättning för åtgärden. I dagsläget finns ingen exakt kostnad. Kostnaden på 810 kr motsvarar 20 minuter av timtaxan för tandläkare. -
2020 har präglats av stor omställning. Fokus för folktandvårdsklinikerna och vårdcentralerna, har varit att kunna omhänderta både vanliga patienter och patienter med luftvägssymtom under pandemins första halvår. Perioden har också präglats av en stor omställning för att möjliggöra nya uppdrag såsom samordningsansvar för hela närsjukvården, provtagning av covid-19 vuxna och barn, antikroppstester och smittspårning..
Närsjukvården kort summerat januari-augusti:
• Minskat antal besök – kraftig nedgång under de första månaderna, återhämtning sedan maj. Jan-aug 9% färre besök än jan-aug 2019.
• Sjukfrånvaron ökade framförallt i mars och april månad. Främst handlar det om kort respektive mellanlång nivå. Sedan maj har sjukfrånvaron minskat och är nu på ungefär motsvarande nivå som förra året.
• Tillgängligheten utifrån vårdgaranti har hållits på en god nivå, jämnt med föregående år, trots de utmaningar våren har inneburit.
• Ökad digital tillgänglighet. Distanskontakter har mer än fördubblats. Telefon står för det största antalet, men vårdmöten via video har också ökat även om takten inte följer intern målsättning. Andelen webbokningar har kraftigt ökat för både vårdcentraler och folktandvårdskliniker och Folktandvården närmar sig målet på 20%.I Uppföljningsrapport 2 inkluderas också uppföljningen av nämndens interna kontroll 2020.
Ärendet har informerats i facklig samverkan 15 september. -
§ 49
Svar på remiss om God och nära vård - En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem (SOU 2020:19)
Driftnämnden Närsjukvård har getts möjligheten att yttra sig över remissen God och nära vård – En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem (SOU 2020:19). Svaret ska vara regionkontoret tillhanda senast 24 september 2020. Regionkontoret sammanställer sedan ett svar från Region Halland som skickas till Socialdepartementet.
Utredningen föreslår bland annat att;
- begreppet hemsjukvård ersätts med begreppet hälso- och sjukvård i hemmet, för att tydliggöra att den sjukvård som utförs i hemmet är likställd med övrig vård.
- utifrån kommunernas ökade åtagande som huvudman för hälso- och sjukvård sedan gällande rätt utformades måste samverkan mellan huvudmännen stärkas. För att tydliggöra kraven på samverkan ska regioners och kommuners särskilda samverkansansvar förtydligas i lagstiftningen.
- regioner och kommuner ska åläggas att upprätta en gemensam plan för hälso- och sjukvård på den gemensamma vårdnivån i primärvård i länet.
- det lagregleras att där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet ska det finnas de förutsättningar för samverkan som behövs för att en god vård ska kunna ges.
- det ska regleras i patientlagen (PL) att varje patient ska ha möjlighet till ett patientkontrakt som utifrån den enskildas behov och preferenser, presenterar patientens individuella plan. Det ska också framgå vem/vilka som utgör patientens fasta vårdkontakt(er).
- det uppdrag som i dag genom överenskommelser och andra avtal åligger regioner och kommuner att medverka i utbildning och tillse att behovet av platser för verksamhetsförlagd utbildning tillgodoses, ska tydliggöras genom ett i lag reglerat ansvar.
- det ska ingå i primärvårdens grunduppdrag att medverka till utbildning av de professioner som förekommer i primärvården.
SOU 2020:19 redovisar även en övergripande beskrivning av centrala framgångsfaktorer respektive möjliga hinder för omställningsarbetet. Några av de framgångsfaktorer som lyfts fram är personcentrering och involvering av såväl invånare som patienter, närstående och medarbetare. Andra framgångsfaktorer som lyfts fram är kompetensförsörjning, logistik och infrastruktur samt digitalisering utifrån patienternas och verksamheternas behov. Som hinder för omställningen nämns bland annat bristande uthållighet, brist på helhetssyn och bristen på aggregerade data på primärvårdsnivå samt behovet av att lyfta ledarskapets betydelse.Bilagor
-
§ 50
Delrapport från uppdrag om genomlysning av enheter inom Vårdcentralen Halland
-
Biträdande förvaltningschef Magdalena Barkström informerar om:
- nuläge Covid 19
Förvaltningschef Karin Hesselgard informerar om:
Datainspektionen har avslutat två ärenden med personuppgiftsincidenter inom Närsjukvårdens enheter
Ordförande informerar om;
- Arbetsutskottets möte med Region Hallands revisorer
-
Enligt 6 kap. 24 § Kommunallagen har nämndsledamöter rätt att delta i sammanträden på distans, under förutsättning att fullmäktige har fattat beslut om detta, vilket Regionfullmäktige i Region Halland har gjort.
Distansdeltagandet ska genom en ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan delta på lika villkor i enlighet med Kommunallagen och Region Hallands riktlinjer för sammanträden på distans.
Driftnämnden Närsjukvårds ledamöter intygar på fråga från ordföranden att så har skett under dagens sammanträde.