Möte 2024-05-22
-
1
Upprop
-
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslistan
-
På driftnämndens sammanträde lämnas information om Kvinnohälsovården Kungsbackas verksamhet. Verksamhetschef Katarina Sibelius och avdelningschef Lise-Lotte Havasi medverkar på nämndens möte.
-
Information om Socialstyrelsens rapport, Regeringens satsningar på ambulanssjukvården, som utvärderat de insatser som genomförts för att förstärka ambulanssjukvården i regionerna 2021–2023. I regeringens satsningar ingår
- överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att förstärka och utveckla ambulanssjukvården.
- förordningen (2021:18) om statsbidrag för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa.
Information lämnas även om de insatser som har genomförts i Halland. -
Av kommunallagen och god revisionssed följer att revisorerna årligen ska granska alla styrelser och nämnder. Syftet med den översiktliga granskningen är att ge regionens revisorer ett underlag till uttalande i revisionsberättelse. Följande övergripande revisionsfråga ska besvaras: Har styrelsens och nämndernas förvaltning skett på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt samt med tillräcklig intern kontroll?
Resultatet av genomförd granskning redovisas i en granskningsrapport. Rapporten har översänts för kännedom till respektive nämnd/styrelse. Regionstyrelsen och regionfullmäktiges presidium får del av samtliga rapporter.
Driftnämnden fick en första information om revisionsrapporten av förvaltningschef Anna Pohjanen i samband med driftnämndens möte den 27 mars.Bilagor
-
857kb Ladda ner dokument
-
-
På driftnämndens sammanträde den 27 mars genomfördes en gemensam utvärdering av driftnämndens process för framtagande av verksamhetsplan 2024. I samband med driftnämndens möte den 22 maj fortsätter dialogen och då med fokus på slutprodukten (Verksamhetsplan 2024).
-
Muntlig information från följande möten lämnas till driftnämnden:
- 2024-04-09: Hälso- och sjukvårdsutskottet - Prismodell röntgen
- 2024-04-19: Regionpensionärsrådets temadag
- 2024-04-23: Hälso- och sjukvårdsutskottet - Inre sjukvårdsledning
- 2024-05-15: Dialogmöte om Vårdförbundets pågående blockad
-
Anmälan av protokoll och skrivelser som inkommit eller upprättats sedan föregående driftnämndsmöte.
Bilagor
-
16mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
563kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt driftnämndens delegationsordning ska beslut som fattas med stöd av delegation från driftnämnden anmälas till nämnden vid nästkommande sammanträde eller om det inte är möjligt vid påföljande sammanträde.
Följande delegationsbeslut anmäls vid nämndens sammanträde den 22 maj 2024:- Delegationsbeslut 6D - PUB-avtal 2024-03-06
- Delegationsbeslut 4A - Tecknande av avtal och tilldelningsbeslut 2024-03-14 - 2024-05-06
- Delegationsbeslut 6I - Gallring av allmänna handlingar
- Delegationsbeslut 6E - Anmälan av personuppgiftsincident (DNADH240084-2)
Bilagor
-
516kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
11
Paus
-
I samtliga kommuner i Halland, förutom i Laholms kommun, genomförs lung- och skelettröntgenundersökningar. Röntgenmaskinen i Hylte är föråldrad varför det är svårt att upprätthålla kvalitet på bilderna som tas. På grund av den låga takhöjden är det heller inte möjligt med en reinvestering av en motsvarande maskin. Förvaltningen föreslår därför att nuvarande lung- och skelettröntgenmaskin i Hylte byts ut mot en mobil röntgenmaskin. Med en mobil röntgenmaskin i Hylte kan lung- och skelettröntgenundersökningar även utföras i Laholms kommun med samma bemanningsvolym som idag. Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Från förvaltningen föreligger redovisning av Uppföljningsrapport 1 till och med april 2024. Av uppföljningsrapporten framgår att den ekonomiska avvikelsen till och med april 2024 är minus 12 miljoner kronor och prognosen för helåret är minus 27 miljoner kronor.
För de områden (ambulans och röntgen) som förvaltningen bedömer kommer att gå med större underskott finns sedan föregående år en åtgärdsplan för arbetet mot budget i balans. Inom medicinsk diagnostik finns numera också ett underskott inom klinisk patologi och cytologi om 6 miljoner kronor. Verksamheten har fått i uppgift att till Uppföljningsrapport 2 återkomma med en åtgärdsplan. När det gäller prognostiserat underskott inom området Hälsa och funktionsstöd har verksamheten påbörjat ett arbete med att ta fram en åtgärdsplan för en ekonomi i balans.
När det gäller hjälpmedelsuppdraget ska verksamheten bedrivas enligt självkostnadsprincipen och resultatet balanseras som skuld eller fordran till kunderna vilket sker månadsvis. Efter april uppgick resultatet till plus 3,6 miljoner kronor.Bilagor
-
474kb Ladda ner dokument
-
-
Området Hälsa och funktionsstöd prognostiserar ett underskott om minus 15 miljoner kronor. Den största delen av underskottet avser ökade personalkostnader, där mycket av kostnaderna är relaterat till arbete med införande av FVIS/Cosmic. Utöver detta finns underskott relaterat till ökade kostnader för syn- och hörselhjälpmedel, vilka förväntas ge ett utfall på minus 6 miljoner kronor mot budget. Övrigt underskott avser minus 1,5 miljoner konor relaterat till högkostnadsskydd för nutrition. På nämndens möte den 22 maj lämnas information om åtgärdsplanen för Hälsa och funktionsstöd.
-
Enligt fastställt reglemente för intern kontroll ska respektive nämnd/styrelse varje år anta en plan för uppföljning av den interna kontrollen. Driftnämndens interna kontrollplan för 2024 har fastställts efter genomförda riskanalyser i det förberedande arbetet. Från förvaltningen föreligger nu den första återrapporteringen, som vid detta tillfälle omfattar en av de beslutade kontrollerna. Nästa uppföljning sker i samband med årsredovisningen för 2024 och då följs samtliga kontroller upp.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Omställningen av hälso- och sjukvården till god och nära vård samt högspecialiserad vård ställer allt högre krav på ambulanssjukvården. Antalet uppdrag har ökat på grund av samhällsförändringar och ändrade sökmönster vilket inte minst gäller prio 1-uppdrag, där ökningen inte kan motiveras med en ökad akut sjuklighet bland befolkningen. Denna utveckling riskerar att påverka tillgänglighet och beredskap negativt samtidigt som ambulanssjukvården behöver hantera ett allt mer komplext uppdrag. Ambulanssjukvården i Halland har därför identifierat ett behov av en inre ledningsfunktion på larmcentralen. Syftet med inre sjukvårdsledning är att kunna optimera användningen av regionens ambulanser för hallänningen.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningschefen informerar om Vårdförbundets pågående blockad och aktuellt läge inför sommaren.
-
Information från förvaltningschefen för Ambulans, diagnostik och hälsa.